Skip to main content Skip to search

Zašto izabrati eksterno knjigovodstvo?

1. Niži troškovi

 

Najniža zarada kvalitetnog računovođe ne kreće se ispod 800 evra (sa uračunatim porezima i doprinosima). Ugovaranjem eksternog pružanja ovih usluga, firma značajno štedi, jer dobija kvalitetnu uslugu po značajno nižoj ceni, nego što bi morala da plati ukoliko bi samostalno uspostavila računovodstvenu funkciju.

2. Stručnost (računovođe znaju računovodstvo)

Ukoliko angažujete računovodstvenu agenciju da vam pruža računovodstvene usluge, vi ste, realno, angažovali ne jednu, već više osoba koje predano rade da vam pruže što bolju uslugu. Česte dileme koje se javljaju u računovodstvenim poslovima i predložena rešenja tih dilema su pouzdanija kada je u njihovom rešavanju učestvovalo više stručnjaka.

3. Pouzdanost

U slučaju postojanja internog računovodstva u vašoj firmi, izloženi ste riziku da vas taj zaposleni napusti ili ode na odmor „kad vam je bio najpotrebniji“. Angažovanjem eksternog računovodstva – ovaj problem gotovo da ne postoji, jer ozbiljne računovodstvene agencije, kao što je ADVISER, uvek imaj dovoljan broj zaposlenih radnika koji mogu da se posvete ugovorenim obavezama.

4. Sprečavanje prevara

Eksterno računovodstvo je vaš dobavljač koji ima interes da vi, kao njegov klijent, što duže i što bolje poslujete, kao i da vas čuva od bilo kojeg oblika prevara. Jedan od najčešćih oblika internih prevara koji se javlja u mikro i malim firmama, jeste na mestima kontrole dokumentacije i evidentiranja poslovnih promena. Svaka sumnja u pouzdanost dostavljene dokumentacije, eksterno računovodstvo nema interes da prikrije, već, naprotiv, da odmah alarmira direktora, odnosno vlasnika firme.

5. Konsultacije

Jedna od najčešćih rečenica preduzetnika, vlasnika i direktora mikro i malih firmi jeste: „moram da vidim sa knjigovođom“ – česte konsultacije između eksternog knjigovodstva i korisnika usluga (vlasnika, direktora firmi) je jedna od najčešćih usluga koja opredeljuje vaš izbor (ne samo): da li ćete angažovati internog računovođu, već i kakvog eksternog računovođu hoćete da angažujete.

6. Ne samo knjigovodstvo

Preduzetnici, mikro, male, pa i srednje firme, često imaju potrebu da uz knjigovodstvene, dobiju i druge srodne usluge, kao što su: pravne, finansijske i usluge vezane za poresko savetovanje. Sve to, ozbiljne računovodstvene firme, su u stanju da pruže. ADVISER ima dugogodišnje iskustvo u pružanju i ovih vrsta usluga.